PROJECT

 

Architect Yevgeny Asse

Location — Nizhny Novgorod, Kremlin, building 6

Authors — author of the project Evgenie Ass, the author of the project and scientific Director of the restoration of the Alexander Epifanov, GAP Grigor aykazian
General contractor — SMU-77

 

 

The main prize of festival "Architecture" — the Russian national prize in architecture "Chrystal Dedal" — this year awarded to Eugene Asse. Evgeny is the author of the concept and the lead author who worked on the restoration and adaptation of the Arsenal building in Nizhny Novgorod Kremlin on the Volga-Vyatka branch of the NCCA. This is the first in Russia large-scale object of Federal value on which scientific restoration carried out simultaneously with the adaptation of buildings for modern functions.

Remember that the "Daedalus" — not the first award for this object. In 2013, the architects Alexander Epifanov and Evgeny Asse received the prize The Art Newspaper Russia for the restoration of the Nizhny Novgorod Arsenal.

Since 2011, the public was only the third building from the left of the projection, and starting with the spring 2015 Arsenal open in full. The history of its "domestication" began in the late 1990s. preliminary study On the NCCA has gathered a variety of experts, including restoration of monuments and the organization of the modern Museum spaces. The first seminars were held in the boarding house "Dream", and already then had the feeling that the energy of art historians, architects, artists, designers and curators will come in a clear practical idea. That's exactly what happened. According to Anna Gor, Director of the Arsenal, Evgeny Asse as a regular participant in these working meetings formulated the concept before talking about the project, and he had to move from sketches to actual volumes. And while preparing the project, the NCCA had to spend three summer seasons in a dilapidated building in the Kremlin.

 

 

Arsenal then looked worse. The building emerged out of nowhere rather recently, for decades the citizens have not thought about its existence. White building from Demetrius to the Powder tower even in the heart, but anyone not allowed: belonged to the war Department and was behind the fence. The ghost building.

In the mid-1990s was preparing to commemorate the centenary of the all-Russian artistic and industrial exhibition of 1896 in Nizhny Novgorod was held the forum "Time to live in Russia". Then, started thinking about additional presentation space. Remembered the Arsenal, and the idea of conversion of military warehouse into a place for art was supported at the highest level.

And here in 2015 in the Nizhny Novgorod Kremlin appeared the building, apparently corresponding to the fact that in 1843-m was built by order of Emperor Nicholas I: scope extended with three projections. It all began much earlier: Nicholas I visited Nizhny Novgorod for the nine years before that. Fourth Carabineer regiment of the Nizhniy Novgorod garrison has received new guns — they kept in the barn, and cold arms and firearms in the cellars of the Kremlin towers. The Emperor ordered to build a special building, so much so that it is in a single ensemble with the house of military Governor, attendant services and the public garden became the frame of the Spaso-Preobrazhensky Cathedral. Nicholas I ordered "to examine all the details in the wall of the fortress with arches" to attach to it a new building, so the Arsenal is the building of the wall with the windows, following the outlines of the Kremlin arches. The walls of the Kremlin are included in its design scheme. In the basis of the architecture of the building is the monumental samples of the barracks and warehouses of the era of classicism. The author of the project called historians can only guess was designed by architect A. L. Leer, and the construction Manager — exactly: the Chairman of the building Committee about the building of the Nizhny Novgorod engineer-Colonel P. D. Gotman.

A slight difference from the nineteenth century: the updated Arsenal fence main entrance and entrances to the basement are made of glass. And, of course, there are ramps for visitors with disabilities.

But inside the building has changed significantly. In public areas of the first and second floors are arranged enfilade continuous, without division into parts, as it was before the need for military storage. A variety of spatial experiences here relieved from the monotony of the former: the interiors on the go change the settings in the width and up, natural light from the windows alternated with artificial lighting in closed spaces. Completely new: a double-height space with a glazed mezzanine in the Central part of the building, additional design-shelves for the organization of workplaces of employees of NCCA, mansard floors above the side projections (apart from the historic silhouette of the building), a spacious basement, freight and passenger elevators. All new parts are Arsenal not touch the historic walls and is highlighted visually. As a result of new findings in the area of the building increased from 4,000 to 7,000 square feet.

Quite a long period of work on Arsenal linked with "earthworks". Before you arrange the space, it was necessary to provide a place for archeologists: five seasons on the area of 2100 square meters were excavated. After that began the strengthening of the bases, the foundations of Arsenal and the Kremlin wall. New monolithic reinforced concrete frame, reconstructed frame system and wooden trusses to the historical samples. In the former storage building was only electricity and stoves in the rooms of the guard. Now in the Arsenal of modern communications.

The audience always notes in the Arsenal of cast-iron plates on the landings (this is a genuine plate, missing parts filled samples), brick walls and arches, an elegant hi-tech details in the interior, likes long — the entire length of the building — the bench in the yard. The yard is covered with paving stones and in the center, along the front rails laid: on them is rolling concert stage...

Valuable, what is the multilayered space of associations appeared in large but provincial city. Thus conceived and executed all in accordance with best international practices. Marina Ignatushko for the Arch.ru

 

  

 

The Union of Architects of Russia © 2011–2018 Terms of use